vrijdag 21 maart 2014
Emelten, de larven van de langpootmug, kunnen in bieten flinke schade geven. Afgelopen jaren is jaarlijks zo'n 50 tot 100 hectare suikerbieten door emeltschade overgezaaid. Op nog enkele honderden hectares is ook schade ontstaan, maar was overzaaien niet rendabel. Het bijzondere is dat een tweede zaai meestal geen problemen oplevert. Dit blijkt te maken te hebben met de soort emelt, sommige zijn dan al veranderd in een pop. Later zaaien kan in sommige gevallen de schade beperken. Lees hier meer over in dit in Boerderij gepubliceerde artikel van Klaas van Rozen (PPO) en Elma Raaijmakers (IRS).
Deze emelt heeft zojuist een bietenplant afgevreten. Vooral de emeltsoort N. appendiculata veroorzaakt schade in bieten (foto: IRS).
Co-auteur: Klaas van Rozen (PPO) en Elma Raaijmakers (IRS)
Uitgave: 18-03-2014
Vakblad: Boerderij, nr. 25
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.