Nieuws uit de Bietenkliniek: Curtobacterium duikt op Pagina printen

dinsdag 26 juni 2018

Bij diagnostiek zijn monsters binnengekomen van bieten die zijn aangetast door de bacterie Curtobacterium flaccumfaciens pv. betae. Deze zaadoverdraagbare bacterie veroorzaakt de ‘zilverziekte’ waar onze collega’s in België al een aantal jaren melding van maken. Tegen deze bacterie bestaat in het veld geen enkele beheersingsmaatregel.

Symptomen
De belangrijkste symptomen: de bladeren zijn verdikt en bros, er zijn barstjes zichtbaar op het blad en het scheurt makkelijk. De bladeren hebben een matgrijze/zilverachtige reflectie en de aangetaste bieten blijven achter in groei. De vaatbundels in de wortels zijn bruin verkleurd. Zie ook de foto’s bij dit bericht. Tot nu toe worden bieten met dit ziektebeeld slechts sporadisch aangetroffen.


Foto 1. Planten aangetast door curtobacterium (rechter plant) blijven achter in groei en hebben een zilverachtige/grauwe kleur.


Foto 2. Een aangetaste plant met de matte grijs-groen-zilverachtige kleur die voor de naam zilverziekte zorgt.


Foto 3. Het blad van de aangetaste planten is dikker en bros. Het oppervlak bevat veel barstjes. Hierdoor waait het blad makkelijk stuk en lijkt aangetast door hagel.


Foto 4. De vaatbundels in de wortels verkleuren bruin als gevolg van de infectie door de bacterie.


Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.