Raadsel ziektewerende grond stapje voor stapje ontrafeld Pagina printen

donderdag 12 mei 2011

Op de internetpagina van het wetenschappelijk tijdschrift Science verscheen op 5 mei een artikel geschreven door Wageningen UR, IRS, Lawrence Berkeley Lab (VS), Second Genome Inc. (VS) en de Universiteit van Utrecht. Dit artikel zal op 27 mei in Science geplaatst worden. Hierin staat een onderzoek beschreven aan ziektewerende grond. Deze ziektewering is in 2004 in het rhizoctonia-onderzoek in suikerbieten van het IRS ontdekt en er is samen met de andere instellingen verder onderzoek naar gedaan. Jos Raaijmakers, onderzoeker/docent aan Wageningen UR en coördinator van het onderzoeksproject, geeft een toelichting in het WUR-bericht ‘Bodembacteriën bodyguards van planten tegen schimmelinfecties’.
 
Achtergrond ziektewering
Ziektewerende gronden zijn bijzondere ecosystemen. Bij teelt op deze grond heeft het gewas minder last van bodemgebonden ziekten (zoals bijvoorbeeld rhizoctonia) dan verwacht. Dit komt door de activiteit van bodemmicro-organismen. Het onderzoek toont aan dat bacteriën een belangrijke rol spelen in de ziektewering van de bodem en kunnen helpen bij het voorkomen van plantenziekten. Op de wortels van planten werd een grote diversiteit aan bacteriën aangetroffen, tot 33.000 taxa. Sommige van deze bacteriën kunnen planten als een soort bodyguard beschermen tegen infecties door schadelijke schimmels.
 
Belangrijk voor duurzame gewasproductie
Dit onderzoek toont aan dat het een ingewikkeld proces is, waarbij niet één bacteriesoort of -groep belangrijk is, maar de samenwerking van verschillende soorten met elkaar. Dit onderzoek draagt bij aan een beter begrip van de onderliggende mechanismen van de ziektewering in de bodem. Dat is belangrijk voor een duurzame gewasproductie.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 22 okt 12:00 tot 23 okt 12:00 A
  • 23 okt 12:00 tot 24 okt 12:00 A
  • 24 okt 12:00 tot 25 okt 12:00 A
  • 25 okt 12:00 tot 26 okt 12:00 A
  • 26 okt 12:00 tot 27 okt 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.