Nieuws uit de bietenkliniek: zeldzaam aaltje gevonden Pagina printen

dinsdag 17 mei 2011

Afgelopen week hebben we het aaltje Xiphinema diversicaudatum aangetroffen in een monster van zeer slecht groeiende en afstervende bieten uit het zuidoostelijk zandgebied. Xiphinema is in Nederland een zeer zeldzaam aaltje in de akkerbouw. Het is bekend dat het schade doet aan aardbeien en in wijngaarden. Het komt voor op zeer lichte gronden. Over de bestrijdingsmogelijkheden is echter niets bekend.
 
Symptomen
Xiphinema leeft niet in de bietenwortel, zoals wortelknobbel- en bietencysteaaltjes, maar is een vrijlevend aaltje. Het prikt aan de hoofdwortel. Bij het aanprikken van de wortel, is te zien dat de wortels splitsen en de hoofdwortel rot wordt (foto 1). De bladeren van de jonge bietenplanten kleuren vanuit de bladranden geel (foto 2). Het is nog onduidelijk of dit komt door een verstoorde opname of door virussen die dit aaltje overbrengt.
 
Achtergrondinformatie
Deze aaltjes komen slechts sporadisch voor. Uit de resultaten gepubliceerd in het rapport ‘Monitoring nulsituatie’, dat uitgevoerd is in het kader van het Actieplan Aaltjesbeheersing, blijkt dat op slechts twee van de 500 onderzochte percelen Xiphinema diversicaudatum werd aangetroffen. Eenmaal in het zuidoostelijk zandgebied en eenmaal in het oostelijk zandgebied (Gelderland).
 
 

Foto 1. Gesplitste wortels en het afsterven van de hoofdwortel door het aanprikken door het aaltje Xiphinema diversicaudatum. Als reactie hierop vormt de plant veel nieuwe zijwortels
.
 
 
Foto 2. Geelverkleuring van de bladeren, doordat het aaltje Xiphinema diversicaudatum de wortels heeft aangeprikt.

Contact: Bram Hanse,Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 23 okt 12:00 tot 24 okt 12:00 A
  • 24 okt 12:00 tot 25 okt 12:00 A
  • 25 okt 12:00 tot 26 okt 12:00 A
  • 26 okt 12:00 tot 27 okt 12:00 A
  • 27 okt 12:00 tot 28 okt 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.