pH belangrijk voor suikeropbrengst Pagina printen

dinsdag 26 juli 2016

Het gebeurt nog regelmatig dat bieten slecht groeien door een te lage pH van de bouwvoor. Dit kost uiteraard opbrengst. Dit kunt u voorkomen door uw bietenperceel of bietenpercelen voor 2017 tijdig te bekalken. De komende maanden zijn hier geschikt voor. Er is een nieuwe kalk app waarmee u de benodigde kalkgift kunt berekenen.

Bepaal hoogte pH
Het is belangrijk om te weten hoe hoog de pH van de bouwvoor van uw bietenperceel 2017 is. De pH-verschillen binnen het perceel kunnen groot zijn.Neem daarom meerdere monsters, zeker als uw perceel heterogeen is wat betreft organische stof en/of lutumgehalte. Alleen als uw perceel homogeen is kunt u volstaan met een mengmonster.

Nieuwe kalk app
Als de pH bekend is, moet u nagaan wat de streef pH van het betreffende perceel of perceelsgedeelte is. Als deze hoger is dan de vastgestelde pH, is het advies om te bekalken. Onlangs is een nieuwe kalk app verschenen, deze kunt u online gebruiken of als app voor Android of Apple. Deze app geeft op basis van perceelsgegevens de streef pH aan en de hoeveelheid kalk die nodig is om deze streef pH te realiseren (zie figuur 1). Lees ook het bericht 'Nieuwe applicaties online'.

Benut goede omstandigheden
Bekalk alleen als de grond voldoende droog is. Dit geldt ook voor het door de bouwvoor werken van de kalk. Dit draagt bij aan het behoud van een goede bodemstructuur.

Meer informatie over bekalking vindt u in de Teelthandleiding en in het Handboek Bodem en Bemesting (www.handboekbodemenbemesting.nl).


Figuur 1: Printscreen van de kalkbemestingsapplicatie op de website. Ook beschikbaar als App voor Android en Apple.

Contact: Peter Wilting

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.