dinsdag 22 september 2015
Gezien de schade die aaltjes in de bietenteelt kunnen veroorzaken, is het verstandig om de aaltjessituatie op een perceel in kaart te brengen. Niet alleen bietencysteaaltjes veroorzaken schade in bieten, ook vrijlevende wortelaaltjes (trichodoriden), wortelknobbelaaltjes en stengelaaltjes.
De manier waarop u het beste kunt bemonsteren hangt af van vele factoren, waaronder perceelsgrootte en het tijdstip.
Meer hierover vindt u in de brochure ‘Bemonsteren op aaltjes – doe het met regelmaat’. Een overzicht van het juiste bemonsteringstijdstip vindt u in onderstaand schema.
Slapende bieten op het perceel als gevolg van bietencysteaaltjes. Neem een grondmonster op het suikerbietenperceel voor 2016 om maatregelen te nemen die aaltjesschade zoveel mogelijk voorkomen.
Contact: Elma Raaijmakers
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.