donderdag 15 april 2021
Tot het einde van deze week hebben we nog te maken met nachtvorst. Bovenstaande bieten zijn gevoelig voor vorst en dit is op veel percelen aan de stand van de bieten te zien. Het advies is om nu geen onkruidbestrijding uit te voeren. Wacht een aantal dagen, totdat het gewas weer hersteld is.
Beschadigde bietenplant door nachtvorst.
Zeker op de vroeg gezaaide percelen zullen de eerste onkruiden zichtbaar zijn. Na herstel van het gewas wordt een eerste LDS-bespuiting geadviseerd. Ook op percelen waar nog niet alle bieten boven staan, maar wel al onkruiden aanwezig zijn, wordt een LDS-bespuiting geadviseerd. De LDS-basismix bestaat uit fenmedifam, ethofumesaat, metamitron en plantaardige olie. Zodra na de eerste bespuiting weer kiemende onkruiden te zien zijn, kan de tweede LDS-bespuiting worden toegepast. Voor een actueel advies probeer het vernieuwde programma IRS-LIZ-Onkruidbeheersing: www.irs.nl/ilo.
Contact: Sjef van der Heijden
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.