Bewaar bietenzaad zorgvuldig Pagina printen

dinsdag 23 februari 2021

Rond deze tijd wordt het bestelde bietenzaad voor het aankomende seizoen afgeleverd bij telers. Het wordt aanbevolen om het zaad tot aan het zaaien in een droge, niet te warme ruimte te bewaren.

Bewaar vochtvrij
De kiemenergie van bietenzaad en werking van de daaraan toegevoegde gewasbeschermingsmiddelen kan sterk verminderen als het zaad vochtig wordt. Daarom is het belangrijk om het zaad in een droge ruimte op te slaan, bij voorkeur met een relatieve luchtvochtigheid lager dan 60%. Ruimtes die verwarmd worden zijn doorgaans droog genoeg. Zet het zaad echter ook niet te warm weg, dus niet dicht bij de verwarming. Laat de pakken zaad zo lang mogelijk dicht.

Pas op bij gebruik van restzaad
Eventueel overgebleven zaad van vorig jaar kan weer gebruikt worden, mits dit op de juiste wijze is bewaard. Op basis van onderzoek zijn twee bewaarmethoden geschikt gebleken, namelijk bewaring in een afgesloten vat met daarin een zakje silicagel of bewaring in een plastic zak in de diepvries bij -18°C. Als overgebleven zaad van vorig jaar niet op een juiste wijze is bewaard en het zaad tijdens bewaring aan vochtige lucht is blootgesteld bestaat het risico dat de zaadkwaliteit sterk verminderd is.

Bewaren tot volgend jaar?
Zaad wat binnenkort na het zaaien overblijft kan bewaard worden voor eventuele overzaai of tot het volgende zaaiseizoen. Daarbij is het wel van belang te bedenken dat de toelating van het middel Vibrance SB beëindigd is en de opgebruiktermijn tot 1 juni 2021 loopt. Dit betekent dat zaad wat met Vibrance SB is behandeld niet kan worden bewaard voor gebruik in het seizoen van 2022. Of zaad is behandeld met Vibrance SB is te zien op het blauwe label (zie foto).

Kijk voor verdere informatie over de bewaring van suikerbietenzaad in de IRS teelthandleiding.


Foto 1. Op het blauwe label op het pak bietenzaad staat vermeld welke gewasbeschermingsmiddelen aan het zaad zijn toegevoegd.


Foto 2. Bij bewaring van bietenzaad in een goed afgesloten vat met daarin een zakje silicagel blijft de zaadkwaliteit tot aan het volgende seizoen op peil.

Contact: Martijn Leijdekkers

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.