Wacht niet te lang met afdekken met vliesdoek Pagina printen

vrijdag 18 december 2020

De actuele weersverwachtingen gaan uit van een zacht en droog weekend, gevolgd door een week met veel regen. Het advies aan telers die hun bietenhoop nog niet hebben afgedekt met vliesdoek is om dat de komende dagen te doen om de hoop droog te houden.

Bewaaradvies neerslag
Het bewaaradvies neerslag wat onlangs beschikbaar is gekomen (zie ook ‘Nieuw ‘bewaaradvies neerslag’ als test van start’) geeft voor vrijwel heel Nederland het advies om de bietenhopen af te dekken met vliesdoek om de bieten droog te houden. Naast vorstvrij en koel bewaren heeft het droog houden van de bieten tijdens bewaring ook voordelen, vooral voor bieten die langer dan twee weken bewaard worden. Bij droog bewaren blijft doorgaans het suikergehalte beter op peil, neemt het tarrapercentage wat af en is minder snel kans op schimmelgroei. Droog houden van de hoop is mogelijk door deze af te dekken met vliesdoek, bijvoorbeeld Toptex. Voor een optimaal resultaat is het van belang om de hoop afgedekt te hebben voordat neerslag van betekenis gaat vallen. Normaal gezien kan het vliesdoek tot aan het moment van verladen op de hoop blijven liggen, ook als het weer droog wordt.

Bij vorst aanvullend afdekken nodig
Vliesdoek alleen is onvoldoende als vorstbescherming. Als het bewaaradvies vorst aangeeft dat vorstbeschermende maatregelen nodig zijn dan is het advies om winddichtmateriaal op de hoop te leggen. Bij hopen die al met vliesdoek zijn afgedekt kan dat bijvoorbeeld door middel van het aanbrengen van Jupettes op het vliesdoek of door een extra laag met plastic folie over het vliesdoek heen te trekken. Dit winddichtmateriaal dient na de vorstperiode weer verwijderd te worden om een snel oplopende temperatuur in de hoop te voorkomen.

Kijk voor verdere informatie over de bewaring van suikerbieten in de IRS teelthandleiding.

 
Via het bewaaradvies neerslag is een locatiespecifiek advies te raadplegen met betrekking tot het al dan niet droog afdekken van de bietenhoop in verband met de verwachte hoeveelheid neerslag in de aankomende vijf dagen.

Contact: Martijn Leijdekkers

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.