Pseudomonas gebruikt beschadigingen in het blad Pagina printen

maandag 8 juni 2020

De afgelopen dagen trokken er buien over het land, soms in combinatie met veel wind en op enkele plaatsen hagel. De wind, regen en hagel, eventueel in combinatie met opspattende grond, veroorzaken beschadigingen van het bietenblad. Dit zijn invalspoorten voor de bacterie pseudomonas. Deze bacterie zit in de grond en komt met opspattend water op de bladeren terecht. Is daar een wondje (door wind, hagel, vraat of zelfs hevige neerslag) dan kan pseudomonas het blad binnendringen en na enkele dagen tot een week vlekjes veroorzaken in het suikerbietenblad. De vlekjes van pseudomonas kunnen zich niet uitbreiden als er geen nieuwe wondjes ontstaan en er geen water is.

Geen sporendragers en sporen zichtbaar
De typische vlekjes van pseudomonas lijken sterk op cercospora. Een goede loep (eventueel op uw smartphone of tablet) is nodig om het verschil te zien: bij pseudomonas is het vlekje ‘leeg’ en ingezonken. Bij cercospora zijn sporendragers en sporen zichtbaar. Bij twijfel: laat uw teeltadviseur een bladmonster sturen naar IRS Diagnostiek! Pseudomonas is een bacterie die men niet kan en hoeft te bestrijden.


Foto 1. Pseudomonas-aantasting op het bietenblad. De bacterie maakt gebruik van beschadigingen van het blad om te infecteren.


Foto 2. Bladvlekje veroorzaakt door pseudomonas. Het aangetaste weefsel scheurt makkelijk en het vlekje is ‘leeg’, er zijn geen schimmelsporen te zien met een loep.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 23 okt 12:00 tot 24 okt 12:00 A
  • 24 okt 12:00 tot 25 okt 12:00 A
  • 25 okt 12:00 tot 26 okt 12:00 A
  • 26 okt 12:00 tot 27 okt 12:00 A
  • 27 okt 12:00 tot 28 okt 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.