dinsdag 12 mei 2020
Na een koude start met veel winderige dagen is het anti-stuifdek gerst over het algemeen goed ontwikkeld. Het tijdig vernietigen is belangrijk om concurrentie met bietenplanten te voorkomen.
Voorkom uitstoelen
Het doodspuiten van de gerst kan het beste voor het uitstoelen plaatsvinden. Na het uitstoelen kan een bespuiting tegenvallen en wordt de gerst te groot voor de bieten waardoor concurrentie om vocht en voedingsstoffen kan optreden. Op het moment dat gerst uitstoelt is deze gemiddeld 15 centimeter hoog. Te vroeg doodspuiten kan echter leiden tot stuifschade.
Grassenmiddel
Diverse grassenmiddelen zijn inzetbaar tegen het anti-stuifdek gerst. Dit kan in een LDS-bespuiting, maar een afzonderlijke bespuiting in een hogere dosering heeft over het algemeen een beter effect, zeker wanneer de gerst behoorlijk ontwikkeld is.
Beschikbare middelen staan in tabel 13 van het Gewasbeschermingsbulletin. In de teelthandleiding staat meer info over het anti-stuifdek. In het Handboek Bodem en Bemesting is ook een bericht over het anti-stuifdek opgenomen.
Foto 1. Deze gerst is te ver ontwikkeld om in een LDS-bespuiting te bestrijden.
Contact: André van Valen
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.