donderdag 19 maart 2020
Door de warme winter zijn er nu al bladluizen te vinden. Het advies is om achtergebleven bieten met blad en opslag uit bietenkoppen in percelen te bestrijden om verspreiding van vergelingsziekte vroeg in het seizoen te beperken.
Teeltvoorschrift vergelingsziekte
In het najaar van 2019 waren op sommige percelen grote plekken vergelingsziekte zichtbaar, met name in het zuidwesten van Nederland. Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, heeft de NVWA een teeltvoorschrift op haar website staan, waarin staat dat bieten met bladvorming niet voorhanden of in voorraad mogen zijn en dus vernietigd moeten worden. Dit geldt ook voor voederbieten. Meer informatie hierover op de website van de NVWA.
Ook al geldt dit voorschrift officieel niet voor rode bieten, ook deze kunnen een virusbron zijn.
Bietenopslag op percelen
Op percelen waar niet is geploegd, maar ook op kopakkers zijn in diverse percelen op dit moment uitgelopen bietenkoppen zichtbaar. Als dit resten van bieten betreft, die vorig jaar virus hadden, dan vormen zij een belangrijke bron van virus. Dit geldt ook voor hoeken van percelen, die door de nattigheid zijn blijven staan. Bladluizen kunnen hier vroeg in het seizoen het virus oppikken en in april of mei overbrengen naar jonge bietenplanten in de bietenpercelen. Op de najaarsbewerkte gronden betreft dit in veel gevallen percelen met granen. Het advies is om bij de onkruidbestrijding in granen te kiezen voor middelen die ook opslag van suikerbieten bestrijdt.
Foto. Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, is het advies om opslag van bieten te bestrijden.
Contact: Elma Raaijmakers,Sjef van der Heijden
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.